INTERVJU S UČITELJICOM ALENKOM NJEGOVAC, DOBITNICOM PRESTIŽNE NAGRADE FAUST VRANČIĆ

Written By: Jasminka Kuzle

Tehnologija je pozitivna, ali je važno znati kako se njome koristiti.

Alenka Njegovac učiteljica je Tehničke kulture i Informatike u našoj školi gdje u neposrednom radu s učenicima radi već trideset godina. No, to nije sve. Učiteljica Alenka aktivno surađuje s brojnim udrugama, organizira i sudjeluje u projektima na školskoj i gradskoj te županijskoj i državnoj razini te potiče mlade, ali i one starije na aktivan i kritičan pristup tehnologiji. Dobitnica je brojnih nagrada, a najviše se ponosi nagradom Faust Vrančić.

Tko Vas je nominirao za nagradu Faust Vrančić i što za Vas ta nagrada znači?

– Za ovu nagradu me je nominirala Zajednica tehničke kulture grada Daruvara. Aktivna sam u zajednici prvenstveno kao članica Foto film kluba Daruvar. Upravo radimo na velikome projektu pod nazivom STEM-iziraj se i educiraj gdje organiziram i osmišljavam radionice. Pazim da sve ide svojim tokom. Nagrada mi jako puno znači. To je priznanje za moj rad, za ono što sam do danas u tehnici napravila.

Koja su se Vaša postignuća vrednovala pri dodjeli ove nagrade?

– Zajednica tehničke kulture grada Daruvara uzela je u obzir brojne izvannastavne aktivnosti  kojima se bavim čitav niz godina: od Foto sekcije, Robotike i programiranja Arduina, Sekcije Sigurno u prometu, tj. osposobljavanja učenika za polaganje biciklističkog ispita, kontinuirane pripreme učenika za natjecanja te sudjelovanja na školskim, županijskim i državnim natjecanjima. Prošle smo godine imali dosta uspjeha. Osvojili smo prva i druga mjesta na Županijskom natjecanju iz informatike. Bili smo i na dva državna natjecanja: Sigurno u prometu i na Natjecanju mladih tehničara, gdje je moja učenica Lena Brletić osvojila treće mjesto u kategoriji fotografije. To je bio najveći uspjeh.

Dobitnica ste i nekih drugih nagrada. Možete li nam i o njima reći nešto više?

– Prošle i pretprošle godine dobila sam Nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja za najbolje učitelje. Svake se godine dodjeljuje 500 takvih nagrada.

Nedavno Vam je uručena i Nagrada grada Daruvara.

– Za tu me nagradu nominirao Foto Film klub Daruvar zbog volontiranja u klubu.

Kako se osjećate sada, nakon dodjele nagrade? 

– To me ispunjava. Sretna sam. Prije nekoliko godina dobila sam i nagradu Udruge pedagoga Tehničke kulture. Nagrada Faust Vrančić je najveća od dobivenih nagrada jer se godišnje dodjeljuje njih samo deset: jedna za životno djelo i pet za udruge. Zanimljivo je spomenuti da su i dvije daruvarske dvije udruge dobile tu nagradu. 2005. godine dobio ju je Radio klub Daruvar, a 2006. godine Foto film klub Daruvar. Ja sam prva Daruvarčanka koja  je dobila tu nagradu.

Mislite li da je tehnologija pozitivna ili negativna?

– Tehnologije pozitivna, ali važno je znati kako se njome koristiti. Treba imati mjeru, primjerice ne pretjerati u korištenju mobilnih telefona. Djeca moraju biti upoznata s tehnologijom jer će u protivnom biti izdvojeni iz zajednice vršnjaka, no trebaju postojati i granice.

Kako vi procjenjujete odnos današnjih mladih naraštaja prema tehnologijama? Znaju li se mladi nositi sa svime što nam tehnologija donosi? 

– Mislim da s dobrim znaju, iskorištavaju sve dobro, ali se s lošim stvarima ne znaju nositi. Ponekad krenu krivim putem i tu ih treba stalno usmjeravati. Primjerice, moraju paziti što objavljuju na mreži. Jednom objavljene snimke i videozapisi mogu se zloupotrijebiti. Ne smiju vjerovati svemu što pročitaju i vide na internetu. Moraju kritički promišljati sadržaje kojima su izloženi te procijeniti važnost i istinitost sadržaja. Sve se to uči.  

Spomenuli ste da volontirate u Zajednici tehničke kulture (u Foto film klubu Daruvar). Što vas potiče na volontiranje?

– Želim da se djeca i mladi bave tehnikom. U udruzi ima i starijih osoba i sa svima se radi. Učimo i mlade i starije koristiti se novim tehnologijama, ali ne samo njima. Upoznat ćemo ih i s modelarstvom i elektronikom.

Možete li nam nešto više reći o projektu u kojemu trenutno sudjelujete?

– Projekt STEM-iziraj se i educiraj napravljen je u suradnji Zajednice tehničke kulture grada Daruvara i Razvojne agencije grada Daruvara. Projekt je vrijedan dva i pol milijuna kuna. Uz pomoć tih sredstava uređen je prostor zajednice koja se nalazi na adresi Strossmayerova 32. Nabavljena je oprema tako da se mogu organizirati brojne radionice (modelari, elektronika, robotika, 3D ispis, komunikacijske vještine). Radionice su namijenjene djeci od vrtićke dobi do starijih. Prošle su godine na radionicu 3D ispisa došli učenici trećega razreda osnovne škole, a došla je i umirovljenica koja je meni u srednjoj školi predavala Informatiku.

Mogu li mladi naraštaji naučiti nešto starije?

– Mogu, oni su informatički urođenici. No, i oni trebaju još učiti. Primjerice, na svečanoj priredbi u povodu Dana škole u gradskoj kinodvorani bilo je puno mladih fotografa, članova Foto film kluba. Mlade zanima fotografiranje i snimanje. Svoje uratke objavljuju na Instagramu, no kada dođu u klub shvate da se o fotografiji puno može naučiti i da njihove fotografije tada postaju bolje. Svi znamo da fotografija govori više od tisuću riječi. Dođite nas posjetiti i uvjerite se u to!

Čestitamo još jednom na nagradi i želimo Vam još puno uspjeha.

– Hvala.

S učiteljicom Alenkom Njegovac razgovarale su Stella Bis i Ana Jurkić, učenice 8.d razreda