Moja sloboda

Written By: Alenka Njegovac

Svaki čovjek ima pravo na slobodu. Svi imaju isto pravo, kako bogati tako i siromašni. Svaki čovjek ima pravo slobodno misliti, disati, voljeti, birati – formirati sebe i svoj život.
Oduzeti nekome slobodu je najveći zločin. Zabraniti nekome nešto što je od životne važnosti ili mu nametnuti svoje mišljenje je također oduzimanje slobode. Život je zamišljen da pomažemo drugima i živimo u sreći, ljubavi i dobroti.
Svi smo mi, na neki način, slobodni ali i nismo. Slobodni smo zato što nas nitko ne drži u zatočeništvu, ali nismo slobodni jer imamo puno obaveza i ne možemo raditi sve što želimo.
Pod pojmom sloboda smatram da čovjek ima pravo biti svoj na način da sluša unutarnje osjećaje, želje, stremnje te da u konačnici svatko od nas bude iskonski sretan. S druge strane trebamo biti svjesni snage postupaka i riječi te uvijek postupati ispravno, dobro i pravedno.
Biti slobodan znači biti bez straha, biti odgovoran za sebe i za svoja djela , ali isto tako dozvoliti drugima da budu odgovorni za sebe i vlastita djela.

                                                                                       Ivan Juraj Filipčić, 8.b