STUBE DO USPJEHA

Written By: Alenka

Koliko su škole važne?

                                                    piše Matija Horsky, 8.d

  Mnoga se djeca često pitaju koliko su škole važne i korisne. Žale se zbog previše domaćih zadaća i „nepotrebnih“ predmeta, teških torba i duljine školskoga dana. Jesu li škole stube do uspjeha ili su samo opterećenje?      

   Kratki odgovor je – da. Škole su korisne. Srednje škole, fakulteti i ostale više škole nas pripremaju za budućnost, opredjeljuju za karijeru i posao. Osnovne škole nas pripremaju za nastavak školovanja. Tu nas nastavnici pokušavaju naučiti ono što bismo trebali znati u svakodnevnom životu neovisno o odabiru zanimanja, postali mi piloti ili pekari. Potreba za usvajanjem svega i svačega stvara „pritisak  u glavi“ učenicima koji su već odabrali svoj put prema budućnosti.  Neki taj pritisak ne mogu izdržati pa izgube volju za učenjem i njihov se talent možda nikad ne pokaže. Neki učenici smatraju školu lošom jer se naučeni podatci kratko zadržavaju u pamćenju. To je jedan od razloga zašto Finska ima jedan od najboljih školskih sistema u svijetu. Tamo se škole prilagođavaju svijetu oko njih i radnim mjestima na kojima bi učenici mogli završiti. Posao nastavnika se smatra vrlo dobrim i ozbiljnim. Djeca uče putem raznih projekata prilagođenih upravo njima. Takav pristup poučavanju pokušava uvesti i naša zemlja nedavnom reformom. 

            Osoba bez školovanja mučit će se u svakodnevnom životu. Iako škole nisu savršene i još ima mjesta za popravak, iznimno su važne i bez njih ne bismo bili napredno društvo kakvo smo danas.