Zašto je važno iznositi svoje mišljenje?

Written By: Alenka

piše Dalma Lovrinčević, 8.d

Kako bi izgledao naš život da u svakoj situaciji kažemo što mislimo? Bi li naš život bio bolji? Bi li se osjećali zadovoljnije?

Iznositi svoje mišljenje jako je važno jer je svima, više ili manje, važno mišljenje drugih. Utjecaj tuđih mišljenja na nas ovisi o osobi koja je izrekla svoje mišljenje, o tome koliko nam ta osoba znači i je li nam uopće važno što ona misli. Kada već iznesemo svoj stav, trebamo biti sigurni u ono što smo izrekli. Neki olako izjavljuju ono u što ni sami nisu sigurni, samo kako bi bili prihvaćeni. Slažem se da treba reći svoje mišljenje, no ne baš u svakoj situaciji. Ponekad nepromišljenim izjavama možemo povrijediti druge, iako su naše namjere bile dobre. Kritika, bila ona dobronamjerna ili ne, može nas povrijediti. Ako odlučimo izreći svoje mišljenje, moramo znati i moći prihvatiti i tuđe. Da bismo naučili prihvaćati tuđa mišljenja i kritike, moramo prihvatiti sebe, baš takvima kakvi jesmo. Svi želimo biti voljeni, prihvaćeni, želimo se drugima svidjeti i želimo da svi imaju lijepo mišljenje o nama, no to uvijek nije moguće. I to je u redu.

Postoje pitanja na koja i sama želim znati odgovor. Ne znam čijega se mišljenja bojim, zašto mi je tuđe mišljenje važno, kome se želim dokazati, zašto želim biti prihvaćena… Lako je reći da trebamo iznositi svoje mišljenje i da se nikome ne trebamo dokazivati kako bismo bili prihvaćeni, ali je to teško učiniti. Svjesna sam da ću, ukoliko se stalno budem brinula o tuđem mišljenju, biti nesigurna i neću moći prihvatiti sebe takvom kakva jesam. I zato je važno izreći svoje mišljenje!