Rastoke (putopis)

Written By: Alenka

Krenuli smo iz Daruvara rano ujutro. Pošli smo na putovanje s Foto Film klubom Daruvar u Rastoke. Rastoke su naselje u Republici Hrvatskoj, u sastavu grada Slunja u Karlovačkoj županiji. Samo ime Rastoke govori da se tu nešto rastače, a to je rijeka Slunjčica koja se preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu. Putovali smo do Rastoka tri sata.

Kada smo došli do planinskih dijelova, vidjeli smo netaknutu prirodu. Ljudi koji tamo žive najčešće se bave stočarstvom i ratarstvom, ali usjevi kasnije dozrijevaju. Pastiri se moraju jako brinuti i paziti svoje životinje jer vukovi u tome predjelu žive i napadaju životinje. Kada smo stigli do Rastoka pogled je bio zelen. Lijepi mali slapovi, rijeka koja teče ispod drvenog naselja. Mnogi turisti posjećuju Rastoke na povratku s mora. Neki se i okupaju u rijeci. Kuće u Rastokama su stare, neke obnovljene, a neke netaknute. Vidljivo je da stanovnici čuvaju baštinu i kulturu svoga zavičaja.

Prošetao sam uz rijeku kroz šumu. Rijeka je čista, plava. Osjećao sam se u skladu s prirodom i sigurno. Nada se da će se ta ljepota očuvati još stoljećima.

                                                                    Tekst i fotografije Šimun Njegovac, 8.dŠimunova fotografija je poslužila kao predložak za plakat.