Što se uči na predmetu Preobrazbe

Written By: Alenka

Nakon uzbudljivog prvog dana škole u Hogwartsu, počela je nastava. Prvi sat imali smo predmet Preobrazbu. Bio sam jako uzbuđen jer sam čuo od drugih učenika da je to jako zanimljiv predmet.

Učionica je izgledala kao i učionica svake škole, s klupama i stolicama, pločom i knjigama. No, to je bilo samo na prvi pogled. Kada sam sjeo u klupu, ona je progovorila: „Dobro došao na sat Preobrazbe!“ Baš fora! Tada je u učionicu ušla profesorica. U ruci je imala štapić kojim je zamahnula i izgovorila neke neobične riječi koje sada ni ne znam ponoviti. U tom trenutku na ploči su se počele ispisivati riječi: Dragi učenici, dobro došli na sat Preobrazbe! Bio sam oduševljen. Jedva čekam da i sam naučim neke čarolije. Tada nam je profesorica počela objašnjavati što ćemo učiti iz tog predmeta. Kada naučimo čarolije, moći ćemo promijeniti izgled i oblik pa čak i stvoriti nove predmete. Za stvaranje čarolija potrebna je velika vještina i koncentracija, kao i precizan zamah štapićem i izgovaranje pravih riječi. Sve te čarolije moći ćemo koristiti za obranu od mračnih sila. Zatim je svatko od nas isprobao jednostavnu čaroliju – kako pomaknuti predmet. U knjizi Čarolija je pisalo da treba usmjeriti štapić prema predmetu i zgovoriti: „Činka minka rikula pinka“. Nije to lagano kao što se čini, ali meni je išlo odlično. Imam talenta!                                                                                                                                                            

Na pauzi za ručak htio sam isprobati naučenu čaroliju. Usmjerio sam štapić na čašu soka i izgovorio čarobne riječi. No, čaša se prevrnula i prolila po jednoj profesorici. Cijela je dvorana utihnula, a meni je bilo strašno neugodno.

Ipak nisam bio kažnjen. Profesorica mi je objasnila da je važno vježbati čarolije kako bi bili što bolji, ali da moramo biti jako oprezni jer čarolije mogu biti opasne ako ih koristimo u krive svrhe. Još puno toga moram naučiti, ali spreman sam i veselim se novim čarolijama. Naravno uz oprez i odgovornost.

Ivano Marić, 6.a