Posjet knjižnici

Written By: Alenka

23. listopada 2018. godine učenici Novinarske skupine, 8. d i 8. e razreda Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar posjetili su Pučku knjižnicu i čitaonicu Daruvar gdje su slušali predavanje knjižničarke Ljiljane Budje o knjižnici, knjižničnom fondu i namjenama. Predavanje je trajalo četrdeset i pet minuta, a učenici su naučena znanja testirali kratkim kvizom. Najbolji učenici nagrađeni su besplatnom godišnjom članarinom u knjižnici.

Nakon održanoga predavanja  razgovarala sam s gospođom Ljiljanom Budja, a intervju Život među knjigama prenosimo u nastavku.

Život među knjigama

L: Kada se javila ljubav prema knjizi?

LJ: Knjigama se bavim godina, a ljubav se javila se još u osnovnoj školi, stoga je izbor srednje škole bio jednostavan – kulturnoumjetnička škola.

L: Koliko dugo radite u knjižnici?

LJ: U knjižnici radim 25 godina, ali i prije zaposlenja sam volontirala tako da mogu reći da su knjige moj životni poziv.

L: Kako se knjižnica promijenila u posljednjih 25 godina?

LJ: Knjižnica se jako promijenila. Najveću preobrazbu doživjela je 2007. godine kada su završeni radovi na četirima novim odjelima, a to su: Odjel za odrasle, Dječji odjel s igraonicom, Studijski odjel te Centralna knjižnica s odjelom za češku manjinu.

L: Kakvi su ljudi koji posjećuju knjižnicu danas – što ih zanima?

LJ: Zaljubljenici u knjige će reći da više vole knjigu, nego multimediju, ali ona postaje sve zanimljivija mlađim čitateljima. Korisnike zanimaju kriminalistički, ljubavni i povijesni romani. Također, vrlo je popularna i fantastična književnost, posebice Harry Potter. Vole hrvatske autore pa puno čitaju Kristijana Novaka, Julijanu Matanović i Slavenku Drakulić.  Korisnici su danas vrlo zahtjevni, prate nove naslove i knjižnica se mora prilagođavati njihovim željama. To i činimo uporabom Knjige želja u koju čitatelji mogu upisati naslove koje bi željeli čitati.

L: Koje projekte provodite u knjižnici?

LJ: Radimo na različitim projektima, a jedan od njih je i Noć s Andersenom na kojem sudjeluju najmlađi čitatelji. Također, u sklopu knjižnice darujemo bebe prvim slikovnicama, stoga projekt nosi naziv Darivanje beba prvom slikovnicom. Isto tako, ove godine po treći put održat će se UDK festival u sklopu kojega u knjižnicu dolaze različite dramske skupine. Održava se i projekt, odnosno natjecanje Čitajmo naglas. Obilježava se i Mjesec hrvatske knjige u sklopu kojega je posjet osnovnoškolaca i organiziran.

L:  I za kraj, kako vidite budućnost knjižnice?

LJ: Iako je knjižnica izgubila na popularnosti razvojem elektroničkih medija, smatram kako je njena budućnost upravo u stalnoj promjeni, nabavljanju nove knjižnične građe te razvoju i korištenju multimedije.

Novinarska skupina – Laura Ivanko 7.d