Učenici preporučuju učenicima 2018./2019.

Written By: Alenka

Plakati zabavne lektire

Zabavna lektiraMajda Vacka

Richard Bach, Galeb Jonathan Livingston

Roman Galeb Jonathan Livingston Richarda Bacha govori o Jonathanovoj ljubavi prema letenju. On misli da bi cilj galebovog života trebalo biti usavršavanje leta, a ne borba za hranom. No ostali ga galebovi ne podržavaju i smiju mu se. Jonathan im jedno vrijeme pokušava udovoljiti, ali shvaća da je važnija njegova sreća. Cijeli život usavršava let te na kraju dolazi na mjesto na kojemu žive njegovi istomišljenici. Kada nauči putovati umom vraća se na Zemlju i širi svoje znanje.

Jonathan je svoj cijeli život bio uporan i nije dopustio da mu ostali govore što da radi. Volio je dijeliti svoje znanje i znao ga cijeniti. Ovaj roman nam pokazuje što je važno u životu. Svi bismo se trebali truditi biti kao galeb Jonathan Livingston.

Latina Baščevan

Richard Bach, Galeb Jonathan Livingston

 Roman “Galeb Jonathan Livingston” Richarda Bacha prati uspone i padove mladog galeba. Roman je u prenesenom značenju i svoje čitatelje uči o utjecaju koji jedna osoba može imati na cijelo društvo. Uči nas važnosti novih ideja, isticanju i samopouzdanju.

Mladi galeb Jonathan započinje kao hrabra ptica prepuna novih i originalnih ideja. Roman prati njegov život – od neprihvaćenosti od strane jata i sumnja u sebe sve do trenutka u kojemu, nakon svih godina iskustva, postaje učiteljem prezentirajući svoje ideje mladim galebovima neiskvarenih umova.

Autor uspoređuje život galeba Jonathana Livingstona s našim, njegove probleme poistovjećuje s problemima današnjeg ljudskog društva. Roman veliku važnost daje Jonathanovim osjećajima i porukama naučenima kroz život, stoga je ovo savršena knjiga za mlade.     

Mario Veltruski

Richard Bach, Galeb Jonathan Livingston

U djelu Galeb Jonathan Livingston Richarda Bacha radi se o galebu koji je letio bolje od svih ptica. Nije letio samo da uhvati ribu, nego i da pokaže svoje vještine. Pokazao je da je drukčiji i nije se toga bojao. Imao je ciljeve koje je pokušavao nadmašiti i to ga je činilo posebnim. Do kraja priče shvatit ćete da se isplati biti drukčiji.

Pisac u ovom djelu opisuje galeba kao pravu osobu s osjećajima i emocijama. Emotivno slika život jednog galeba i sliku problema iz stvarnog života.