Izlet u Vukovar

Written By: Alenka

Svi učenici osmih razreda naše škole, 17.10.2017. su išli u posjet gradu Vukovaru. Tamo smo bili dva dana.

Kada smo stigli tamo, dočekali su nas naši vodiči. Nakon dočeka išli smo u restoran Istra i tamo smo lunch pakete i vodu. Poslije jela smo išli u muzej i ondje vidjeli puno lijepih stvari. Zatim smo imali dva predavanja o povijesti i o Vukovaru za vrijeme rata. Završetkom drugog predavanja smo raspoređeni u sobe u hostelu u kojima smo se smjestili. Imali smo i nešto slobodnog vremena u gradu prije večere. Nakon toga smo otišli u disco. Po povratku iz disca smo se spremili na spavanje.

Drugoga dana probudili smo se u pola sedam jer smo imali rani doručak. Slijedio je obilazak vojarne, tenkova, aviona i brodova. Vidjeli smo vojni muzej te repliku logora gdje smo vidjeli modele lutaka od žice i puno oružja. Posjetili smo i  bolnicu gdje smo gledali kratak film o tome kako je bolnica za vrijeme rata granatirana, operacije u teškim uvjetima i snimke ranjenika koji su ležali u krevetima. Simbol te bolnice je crveni križ s rupama. U daljnjem obilasku bolnice vidjeli smo gipsane lutke koje predstavljaju ranjenike. Posebno me se dojmila soba u kojoj su zidovi prekriveni zrcalima, a na sredini prostorije je svjetleća kocka sa zapaljenom svijećom i čuje se glas koji izgovara imena poginulih. Nakon obilaska bolnice išli smo na groblje gdje smo vidjeli veliki križ i vječni  plamen. Na groblju je postavljeno 938 bijelih križeva za pronađene žrtve. Najmlađa žrtva je bila tek beba od 6 mjeseci, a najstarija starica od 104 godine. Obišli smo i masovnu grobnicu gdje smo se pomolili i poslušali kratko predavanje. Na posljetku smo otišli na Ovčaru gdje smo također poslušali predavanje.

Na povratku kući iz bližega smo vidjeli vodotoranj koji se renovira. Nakon nekoliko sati vožnje sretno smo stigli pred našu školu gdje su nas dočekali roditelji.  Ovaj izlet ću zauvijek pamtiti.

 

            Karolina Pavičić, 8.a