Intervju – karatašice

Written By: Alenka

Učenici naše škole aktivni su u brojnim izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima, najčešće sportskim. Mi smo razgovarali s dvije učenice 8.d razreda, Nikom Tutić i Leom Jenićek. Njih dvije su nanizale brojne zapažene uspjehe u karateu.

Karate-2Godine 2015. u Čakovcu, na državnom natjecanju u karateu za mlađe uzraste, nastupile su pojedinačno i ekipno. Tim u sastavu Gabrijele Janković, Nike Tutić i Lee Jenićek osvojio je 2.mjesto u kategoriji mlađe kadetkinje kate u konkurenciji od 10 timova. U pojedinačnom nastupu Nika Tutić osvojila je 3. mjesto u kategoriji učenica kate u konkurenciji od 32 natjecateljice.

Osvojile su plaketu za najbolje sportašice grada Daruvara i Bjelovarko-bilogorske županije za 2015. godinu. Nika Tutić je i pojedinačno osvojila plaketu za najbolju sportašicu grada Daruvara i 3. najbolju sportašicu Bjelovarsko-bilogorske županije za 2015. godinu.

Godine 2016. u Samoboru na državnom natjecanju u karateu za mlađe uzraste nastupile su pojedinačno i ekipno. Tim u sastavu Lee Žarković, Lee Jenićek i Nike Tutić osvojio je 2.mjesto u kategoriji mlađe kadetkinje kate u konkurenciji od 7 timova. U pojedinačnom nastupu Nika Tutić osvojila je 2. mjesto u kategoriji mlađe kadetkinje u konkurenciji od 28 natjecateljica.

Osvojile su plaketu za najbolje sportašice grada Daruvara i Bjelovarsko-bilogorske županije za 2016.godinu.Nika Tutić je i pojedinačno osvojila plaketu za najbolju sportašicu grada Daruvara.

 

Pogledajte što su nam odgovorile na naša pitanja.

 

  1. Kada ste počele trenirati karate i zašto ste se odlučile baš za taj sport?

Karate smo počele trenirati od 1. razreda (6,7 god.). Za karate smo se odlučile jer smo vidjele kako stariji karataši usklađuju pokrete i zapravo ti pokretu su nam se učinili zabavni i upisale smo se na karate.

  1. Kako izgleda jedan trening za natjecanje? Na što posebno treba obratiti pozornost?

Jedan trening za natjecanje se ne radi fizički previše snažno, a opet ne previše slabo, nego se kata tehnički ispravlja. Posebno treba obratiti pozornost na ispravnu tehniku i koncentraciju.

  1. O čemu razmišljate dok čekate red za nastup na natjecanju?

Dok čekamo, razmišljamo o pokretima i u glavi prolazimo katu, no prije toga se treba dobro zagrijati i ne dati se ohladiti.

  1. Je li teško uskladiti školske obveze s treninzima i natjecanjima?

Nekada, kada su natjecanja nedjeljom, a ne subotom i ako je ta nedjelja dan prije testa, onda je malo kompliciranije nego inače jer moramo učiti.

 

  1. Kakav utjecaj ima karate na vaše životne stavove i odnos prema radu i učenju?

Karate nam je jako puno pomogao u učenju, stavovima, razmišljanjima , općenito u svemu. Uči nas razumu, koncentraciji i psihičkoj spremnosti.

  1. Donose li vam sportski uspjesi popularnost među vršnjacima? 

Danas se u društvu gleda tko je uspješan u nečemu pa nam tako i uspjesi u karateu donose popularnost i divljenje među vršnjacima, ali i ostalima.

  1. Dobile ste plaketu grada Daruvara za najbolje karatašice grada i županije. 

    Što mislite, koliko su sport i sportaši cijenjeni u našem gradu i županiji?

Sport u našoj županiji nije baš najbolje cijenjen.

  1. Mislite li da će  karate imati važno mjesto i u vašoj budućnosti?

Karate će svakako imati važno mjesto u našoj budućnosti i bit će nam na prvom mjestu zajedno sa školom i obitelji. 

 

Karate-1

 

                                                                                                               Novinarska skupina