Festival matematike

Written By: Ivana - Jun• 23•13

Lipik001Festival matematike je način popularizacije matematičke znanosti i podizanja stupnja znanja matematike tijekom osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja.

Festival je namijenjen  učenicima  osnovnih škola te svim srednjoškolskim učenicima.

Na ekipnom natjecanju mladi matematičari kroz timsko rješavanje uče se modernom obliku rada, danas traženom u svim djelatnostima.Tim čine 4 učenika. U  90 odnosno 120 minuta za srednjoškolce rješavaju 45 zadataka različite zahtjevnosti.

U natjecanju mogu sudjelovati svi učenici zainteresirani za matematiku (od petog razreda osnovne škole), a svaka škola može prijaviti proizvoljan broj ekipa. Jedna ekipa može biti sastavljena i od učenika raznih škola.

Tijekom natjecanja održavaju  se i druge aktivnosti putem kojih  učenici usvajaju nova znanja, ali i prezentiraju svoja postignuća. Kroz stručna predavanja stiču i motiviraju se za matematičku znanost i nove matematičke spoznaje.

Dosadašnje iskustvo sedam  Festivala pokazuje da su učenici i njihovi učitelji veoma zainteresirani za ovakav oblik natjecanja, druženja, predavanja.

Pula dva dana živi matematički i to se u Hrvatskoj jako cijeni pa u Pulu dolaze mladi matematičari iz mnogih mjesta Istre, zatim iz Rijeke, Varaždina, Zagreba, Virovitice, Rajića  itd.

10. 5. 2013. je organiziran Festivali matematike i u Splitu (drugi po redu), a prvi put i u Lipiku.

U Puli je bilo oko 600 sudionika, u Splitu oko 350 (u organizaciji Splitskog matematičkog društva), a u Lipiku oko 150 (u organizaciji Matematičkog društva Istra sa suorganizatorom Osnovnom školom Lipik) mladih matematičara i njihovih mentora.

Lipik003Naša omega ekipa u sastavu:

Mario Zec, Valentin Baron (8. razred) te Igor Aradski i Karlo Gjuras (7. razred)

bila je jedini predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije na Festivalu, ali vrlo uspješan. To se može vidjeti iz tablice.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. Both comments and pings are currently closed.